CONTACTE

Carrer de les Palmes, s/n
08360 Canet de Mar
Telf. 93 795 46 66
Fax. 93 794 18 58

Persona de contacte: Àngels García

angels@comediants.com

www.comediants.com

DESCRIPCIÓ

Comediants és un col·lectiu format per actors, músics i artistes de tot tipus dedicat per complet al món de la creació. Tot i que bàsicament se’l coneix com a grup teatral, el cert és que compta en el seu haver amb una variada producció en els camps més dispars. Disseny, discos, llibres, projectes festius, pel·lícules, vestuari, materials pedagògics o sèries de televisió són algunes de les diferents activitats en les que l’equip ha anat desenvolupant, com a veu pròpia o aliena, la seva particular forma d’expressió.
Fills de l’escola de teatre independent barcelonesa, Comediants va aparèixer un 19de novembre de 1971 sota el signe de la transgressió. Per una banda, enfront del teatre oficial i amb els ulls posats al teatre més avantguardista que es feia a l’estranger (Théâtre du Soleil, Bread and Puppet, Teatro Campesino de San Francisco, l’Odin Teatret…), van apostar per un teatre basat en experiències col·lectives, sense text, ni director. Per l’altra, però, la seva intenció passava per la recuperació d’un teatre escènicament viu i interdisciplinari, a la manera d’aquells vells comediants que omplien les places només amb un carro, una història i mil estratagemes amb què contar-la, sempre d’una forma diferent. Des del seu origen Comediants ha estat unit al que se’n podria dir l’esperit festiu de l’existència humana. Totes les nostres creacions s’inspiren en símbols, mites, rituals i cerimònies paganes, populars, religioses o iniciàtiques que celebren el pas cíclic dels humans damunt la Terra. Per tant les nostres representacions i espectacles van més enllà del fet purament teatral o musical i busquen reactivar les profundes arrels festives que ens cohesionen com a espècie i ens connecten amb la natura de la qual formen part. Així hem anat creant un mètode de treball en el que no existeixen possibles limitacions. Qualsevol lloc pot servir com a escenari (un carrer, una plaça, tot un barri, un riu, un prat, l’ Aqüeducte de Segòvia, l’Estadi Olímpic, l’estació de metro de Times Square o el llac de Banyoles), qualsevol element pot ser dramatitzat (un vas de llet, un llit, un capgròs…) i qualsevol tipus de llenguatge (mim, clown, comedia dell’arte, titelles…) és perfectament vàlid, per tal d’arribar a l’espectador, sense establir distinció d’edat.
La fita? Plantejar un “teatre dels sentits”. Un teatre de colors, olors i textures però també de provocació. La provocació que suposa la senzillesa del mite o el conte enfront de la complicada vida moderna. La provocació que suposa l’optimisme enfront de certes realitats actuals. La provocació que suposa el redescobriment d’allò quotidià enfront de l’imparable girar dels temps. I finalment, la provocació del compromís amb el present, obrir-li els ulls a la gent per que torni a veure el món com una meravellosa gran casa de cultura i amistat, de la que tots hem de tenir cura abans que sigui massa tard.
La vida de Comediants és semblant a la vida d’una persona: un viatge sense retorn en un espai i un temps determinats. Tot assaborint la vida, el got va quedant mig buit quan abans era mig ple, però, tanmateix, allò essencial és no perdre la il.lusió, deixar-se sorprendre per la fascinació i la meravella, i jugar a la gallineta cega de l’aventura a qualsevol edat.
El temps és un gran mag que ordena la vida: ens dóna l’oportunitat de ser petits per albirar un futur immens sense cap mena de transcendència; a la joventut, on l’enfrontament i la radicalització són el motor de la vida, ens descobreix el plaer, l’energia i l’amor; a l’edat madura ens proposa el discerniment i ens posa de manifest que tot ha de tenir un perquè i que no val la pena malbaratar el temps d’una manera superficial. Seria fantàstic que cada etapa de la nostra existència, personal i col.lectiva, fos una suma ¡no una negació! de les etapes, els processos i els aprenentatges anteriors.
Celebrar anys ens convida també a la introspecció per destriar allò que està en complicitat amb les nostres vides i realment ens satisfà. Ens adonem llavors que mai no és tard per tornar-se a inventar la vida i que cal viure el present d’una manera creativa, interessant i captivadora.
Hem d’apostar pel progrés, donar pas a les noves generacions i deixar-nos seduir pels canvis que el temps ens planteja sense perdre l’autenticitat del nostre pensament més sincer. Quin problema hi ha en navegar per Internet amb una torrada amb all i oli i un bon got de vi a les mans?
Des dels nostres orígens ens hem sentit units al que es podria anomenar l’esperit festiu de l’existència humana. Totes les nostres creacions s’inspiren en símbols, mites, rituals i cerimònies paganes, populars o iniciàtiques que celebren el pas cíclic dels humans damunt la Terra, la nostra casa generosa i viva. Per aquesta raó les nostres representacions volen anar una mica més enllà del fet teatral i intenten redescobrir les profundes arrels que ens connecten amb la natura, de la qual formem part.
Joan Font i Comediants

OBRES

No disponible.

MEDIATECA