DESCRIPCIÓ

CAMUT BAND és una de les companyies més innovadores en l’àmbit del claqué internacional. Nascuda al 1994 de la unió dels coreògrafs i ballarins Rafael i Lluís Méndez i del percussionista Toni Español, ha centrat la seva activitat artística en la investigació, creació i exhibició d’espectacles interdisciplinaris d’autoria pròpia, modernitzant el claqué i mostrant un nou llenguatge musical d’aquesta dansa.

Els espectacles de Camut Band barregen la melodia del piano amb la percussió africana, el tap dance, la veu i el ball sobre sorra. Els intèrprets juguen amb els seus papers, intercanvien les seves habilitats i barregen els seus ritmes per a aconseguir uns espectacles originals, sorprenents plens d’energia.

1994.- Neix el grup Camut Band de la unió de Rafael i Lluís Méndez, destacats coreògrafs i ballarins de percussió, i Toni Español, líder del grup de percussió i dansa africana Cae MaDeila.

1995-1996.- Ballant damunt de tambors de diferents sons, els germans Méndez creen junt al djembè de Toni Español una original partitura rítmica: Entre peus i mans amb la qual aconsegueixen enlluernar el públic i són premiats pel seu treball als premis FAD de Barcelona.

1997-1998.- Camut Band es fusiona amb el pianista i compositor Jordi Sabatés, amb el qual rendeixen homenatge musical al geni Buster Keaton en l’espectacle “KEATONIANA” que gira per tot Espanya.

1999.- Crea l’espectacle “LA VIDA ÉS RITME”, amb el ballarí de percussió Guillem Alonso i el percussionista Jordi Satorra.

2000.- La vida és ritme s’estrena oficialment a Barcelona amb gran èxit i és convidada al Festival Fringe d’Edimburg on obté crítiques de cinc estrelles.

2001.- Camut Band s’associa amb el productor Juan Carlos Subias i inicia la seva trajectòria internacional. Aconsegueixen el reconeixement artístic i creatiu per part de la premsa i l’aplaudiment dels públics de Nova York, Toronto, New Haven, Hamburg i Gènova. A la fi d’aquest any amplia el seu elenc escènic amb el ballarí i coreògraf Sharon Lavi.

2002.- Paral·lelament a les seves actuacions a Taiwan, Alemanya, Espanya i Estats Units, forma una segona companyia amb Josep Meléndez, Jordi Grifell, Enric Torné, Rubén Sánchez, Néstor Busquets i Pau Compte, que debuta amb La vida és ritme al Festival de Caserta (Itàlia) i gira als Emirats Àrabs i Itàlia.

2003.- Camut Band és convidada pel Teatre de la Tosse de Gènova per la creació de l’espectacle Navigazioni, dirigit per Tonino Compte, que s’estrena a Nàpols i viatja per diferents ciutats italianes.

La vida és ritme és convidada pel Festival Grec de Barcelona i en diversos congressos socials al Marroc, Miami i Bèlgica. Torna al Festival Fringe d’Edimburg on exhaureix les localitats i obté de nou crítiques de cinc estrelles. Representa La vida és ritme al Lyric Theatre del West End de Londres i després gira per Alemanya, Àustria i Dinamarca.

2004.- Contínua les seves gires per Alemanya i Espanya. A l’agost tornen al Festival d’Edimburg al teatre més emblemàtic de la ciutat, l’Assembly Rooms i al desembre s’instal·la al Teatre Nuevo Apolo de Madrid.

2005.– Després de la seva temporada a Madrid i gira per Holanda La vida és ritme és triada per representar Espanya a l’EXPO AICHI 2005 (Japó) i actuen també a Tòquio. Compagina les seves actuacions amb la creació d’un nou espectacle: Kiting-Kita (walking with rhythm) que s’estrena amb molt d’èxit al Festival Fringe d’Edimburg i a la “Temporada Alta” de Salt (Girona).

2006.– Comença l’any amb una gira de 42 actuacions per Holanda amb l’espectacle La vida és ritme, continuant amb tot una sèrie d’actuacions per el territori espanyol, a les festes de La Mercè de Barcelona i al festival Croussis de Grècia.

2007.– Després de la temporada al Riverside Studios de Londres, amb l’espectacle Kiting-Kita, Camut Band es convidada al Festival de Percussió de Valls i de l’Auditori de Barcelona i al Art Festival de Hong Kong, amb La vida és ritme. Participa a l’America’s Cup i a finals d’any participa a l’espectacle Tren de Somniscreat pel Jordi Sabatés i dirigit pel Joan Font, representant-se al TNC de Barcelona.

2008.- Camut Band torna de gira a Holanda amb l’espectacle Kiting-Kita, continua amb actuacions per diverses localitats d’Espanya, com el Festival MIT de Ribadavía i participa al programa de la Tv Azteca de Mèxic “Beijing 2008”. Forma part de la programació de la reobertura del Teatre Leal de Sant Cristóbal de la Laguna i actua a diversos festivals d’Itàlia. Camut Band es convidada al Otago Festival de Nova Zelanda i al Adelaide Festival Centre d’Austràlia.

2009.- A principis d’any Camut va presentar l’espectacle Txac-Txac a les festes de Santa Eulàlia de Barcelona i va participar a la primera edició dels premis Gaudí a TV3. Va anar amb Life is Rhythm a Bahrain (Golf Pèrsic) amb molt d’èxit. També va actuar a Guadix amb Keatoniana i a Manresa amb Kiting Kita. Al mes d’agost va fer temporada al teatre Goya de Barcelona amb La vida és ritme. En 2009 Camut Band va celebrar un doble aniversari, per una banda el 10é de l’estrena de La vida és ritme i per l’altre el 15é de la formació de la companyia, per aquest motiu va fer un nou espectacle recopilatori amb els millors números de la trajectòria de la companyia Camut Aniversari que es va estrenar amb molt d’èxit a les festes de la Mercè de Barcelona.

2010.- Comença l’any presentant l’espectacle Camut Aniversari a Canàries amb molt d’èxit. Es crea i forma dos noves companyies Camut
Band Junior
que debuten al Teatre SAT de Barcelona amb Big Drums. Dins del festival “Dansalona” Camut torna al teatre Goya amb La Vida és Ritme. També fa temporada amb aquest espectacle al teatre Vittoria de Roma i al presenta a Lugano (Suïssa). A les festes de la Mercè estrena l’espectacle “ÀFRICA CAMUT BARCELONA” creat junt al grup senegalès Djilandiang i el músic de Kora Abdoulaye Cissoko.

2011.- Crea l’espectacle “LA DANSA DELS SENTITS SONORS” amb la ballarina de dansa aèria “Fura”  i el músic de Kora, Abdoulaye Cissoko, on es fusiona el claqué amb la dansa vertical. S’estrena a les Festes de la Mercè de Barcelona. A final d’any presenta l’espectacle Àfrica Camut Barcelona al Teatre Kursaal de Manresa.

2012.- Crea l’espectacle “ALL THAT SWING”, un tribut al mestres de la història del claqué afroamericà, amb la col·laboració de la BDT de Terrassa, dirigida pel Xavier Casademunt i l’Escola Luthier de Barcelona, estrenant-se a l’Auditori de Terrassa. Camut Band és convidada a inaugurar el Festival Latinoamericando de Milà (EXPO 2012) amb “La vida és ritme” i al Festival Tres Cultures de Múrcia amb “Àfrica Camut Barcelona”.

2013.- Camut Band es centra en la investigació de sons acústics i virtuals i crea l’espectacle “SONORITATS”, coproduït pel Mercat de les Flors i amb la col·laboració del Festival Temporada Alta de Salt, on s’estrena amb molt d’èxit, fent després temporada al Mercat de les Flors de Barcelona.

2014.- Fa temporada al teatre Victoria de Barcelona amb “Sonoritats”. Gira per diverses localitats de Catalunya i Balears amb “Sonoritats”, “Big Drums” i “La vida és ritme”, espectacle, aquest últim, que també es presenta al Teatro de las Esquinas de Saragossa.

2015.- Camut Band és seleccionada per actuar amb l’espectacle Sonoritats al Internationale Kulturbörse Freiburg amb molt d’èxit, continuant després la gira per Espanya i Suïssa.

2016.- Crea l’espectacle “MOMENTS CAMUT”, reinventant tot allò creat, incorporant noves tecnologies i elements sonors. Continua amb la seva gira per Espanya i per l’estranger a ciutats com a Torino i a Batumi (Georgia) on participa al festival Street Art Project.

OBRES

MOMENTS CAMUT. Espectacle de música, claqué i percussió (6 artistes). 2016

SONORITATS. Espectacle de música, claqué i percussió. (9 artistes). 2013

ÀFRICA, CAMUT, BARCELONA. Espectacle de claqué i percussió africana. (20 artistes). 2010

LA VIDA ÉS RITME. Espectacle de claqué, percussió africana i humor. (6 artistes). 1999

KEATONIANA. Espectacle amb emissió de la pel·lícula “Sherlock Junior”amb música en directe de Jordi Sabatés i el claqué i la percussió de Camut Band. (4 artistes). 1998

MEDIATECA

Camut Band - Moments Camut