CONTACTE

C/ Pujades, 77-79, 2º 6ª
08005-Barcelona
Tel: 936 624 047

lafura@lafura.com

www.lafura.com

DESCRIPCIÓ

LA FURA DELS BAUS. 1979-2016

Companyia teatral fundada a Catalunya el 1979, quatre anys després de la mort del dictador Franco. En els seus inicis es caracteritza per un llenguatge visceral en fusionar teatre de carrer amb la vitalitat del rock i la irreverència de l’neocirco. La seva irrupció en el panorama teatral nacional i internacional va suposar un esclat d’energia escènica de base artesanal que des d’un inici va saber unir el protagonisme del físic, ritual i atàvic amb les tecnologies d’última generació, escènica i intel·lectualment desafiants.

En aquella pimera etapa van rebutjar les narratives lineals a favor d’una dramatúrgia fragmentària i sensorial que rodejava al públic i que ells van denominar estètica furera, especialment a partir de la seva primera trilogia (Accions (1983), Suz/o/ Suz (1985), Tier Mon (1988)). Aquestes produccions van consolidar un llenguatge propi mitjançant una imatgeria lúdica i provocativa a l’una. La imatge radical d’uns home joves amb vestit formal destruint un cotxe a Accions (1983) es va convertir en una icona generacional, tant per la seva audaç interpretació deconstructiva de la idea de teatre com per catalitzar els desitjos de canvi de la nova democràcia a Espanya.

En l’actualitat, la progressiva incorporació de tecnologies i la seva gosadia a nivell dramatúrgic en les seves propostes teatrals i operístiques, han rellançat la trajectòria inicial de La Fura dels Baus a través d’un segell (brand) internacionalment reconegut i extremadament permeable a diferents gèneres escènics i formats performatius. Destaquem les cerimònies olímpiques (Mediterrani, Cerimònia inaugural Jocs Olímpics de Barcelona 1992, Cerimònia inaugural dels Youth Olympic Games de Nanjing 2014), cinema (Faust 5: 0 (2001)), discs (Krab (1995), Ombra (1999), XXX (2002)), workshops o propostes de gamificació (Game Over (2013)). La flexibilitat estructural de la companyia, el seu desafiament a les convencions teatrals establertes, la seva curiositat intel·lectual i la seva oberta disposició respecte a la cultura popular i mediàtica s’han revelat com a fonts vitals de la seva extraordinària i longeva productivitat.

Dels nou fundadors, en l’actualitat en resten sis (Miki Escuma, Pep Gatell, Jürgen Müller, Àlex Ollé, Carlus Padrissa, Pera Tantinyà) que desenvolupen de forma paral·lela nombrosos projectes individuals, en col·laboració interna o bé amb destacats col·laboradors escènics o d’altres disciplines artístiques. Profundament arrelats en el treball en equip, els creadors de La Fura dels Baus brinden un ampli marge de maniobra creativa als seus col·laboradors a partir de la cooperació i el contrast. Sens dubte, aquesta capacitat associativa ha estat una de les claus de l’èxit de la companyia.

Les seves propostes per al segle XXI es defineixen per una coexistència simbiòtica entre carnalitat, virtualitat i una imatgeria fabulosa i exuberant així com per una relectura contemporània dels grans relats. Una combinació que ha brillat especialment en les seves singulars dramatúrgies operístiques, gènere en el qual s’han convertit en una referència de primer ordre a nivell internacional: tant pel que fa a títols de repertori (La damnation de Faust (1999), Tetralogia wagneriana (2007-9 ), Le gran macabre (2009), Madama Butterfly (2014)) com a òperes contemporànies (Sonntag aus Licht (2011), Quartett (2011, 2013), Terra Nova (2016). També respecte a espectacles teatrals (Les Troianes (2001), Metamofosi (2005),), així com a produccions de gran format (L’Home del Mil·lenni (2000), La Divina Comèdia (2002), Cutty Sark Xangai-London (2007)) o Naumon (2004) espectacle itinerant a bord d’un vaixell. Totes elles, propostes que els permeten estar presents en els cinc continents.

Els directors artístics de La Fura dels Baus són:

Miki Espuma, Pep Gatell, Jürgen Müller, Àlex Ollé, Carles Padrissa y Pera Tantiñá.

OBRES

Descrites a la biografia de la companyia.

MEDIATECA